FINANCIËLE RUIMTE VOOR BEDRIJFSOVERNAME

Impuls_banner


‘Deze kans wilde ik niet laten lopen’

Voor Henk Jan de Jong was Sierra Nevada precies wat hij zocht. Zijn watersportbedrijf in Workum kampte met de gevolgen van de crisis en om te voorkomen dat hij nog meer werknemers moest ontslaan, zocht hij een bedrijf ‘voor erbij’. Het failissement van Sierra Nevada – hoe treurig ook – was voor hem een kans die hij niet wilde laten lopen.


‘Ik had snel een krediet nodig’

Het overnemen van een failliet bedrijf lijkt risicovol, maar De Jong was overtuigd van de potentie van de houthandel. Met een goed doortimmerd ondernemersplan klopte hij aan bij zijn bank om een lening aan te vragen voor de overname. Daar liep hij aan tegen de strenge acceptatiecriteria die banken tegenwoordig hanteren bij de behandeling van kredietaanvragen. Het zou een langdurig traject worden met een onzekere uitkomst – en dat was in dit geval geen optie. De Jong moest snel handelen en had dus snel een krediet nodig. Ondernemersimpuls Fryslân bood uitkomst door zijn kredietaanvraag snel in behandeling te nemen én te honoreren.


‘De groei zit er al goed in’

De zaken bij Sierra Nevada gaan inmiddels goed. De Jong: ‘Ik denk dat ik binnen vijf jaar de grootste haardhoutleverancier van Nederland kan zijn. In de paar maanden dat ik nu eigenaar ben haalden we al meer omzet dan de vorige eigenaar in een heel jaar, dus de groei zit er nu al in. Ik zet wat zwaarder in op internetverkoop en heb mijn assortiment uitgebreid met innovatieve, lifestyle-achtige producten zoals Zweedse fakkels. Zo ben ik minder afhankelijk van strenge winters.’

Bekijk het filmpje waarin ondernemer Henk Jan de Jong vertelt over zijn ervaringen met Ondernemersimpuls Fryslân.

GLKG_LOGO